Kerää luonnosta askartelu materiaalia talteen yhdessä iäkkäiden kanssa
Luonnonmateriaalien kerääminen talteen ja niiden käsittely säilyttämistä ja jatkokäyttöä varten on mukavaa yhteistä puuhaa ja onnistuu toimintakyvyn rajoitteista huolimatta. Jos osallistujien toimintakyky ei riitä lähtemään luontoon asti, voi luonnonmateriaaleja tuoda asukastiloihin ja loppu käsitellä ne siellä yhdessä iäkkäiden kanssa.
Mansikan poiminta ja säilöntä
Heinäkuun alku on mansikan poiminnan ja säilönnän sesonkiaikaa. Ensimmäiset kotimaiset mansikat kypsyvät usein Juhannuksen jälkeen. Mansikkalajikkeista on monia muunnoksia, mm. avomaamansikka, kuukausimansikka ja amppelimansikka. Mansikkamaan lisäksi mansikoita on mahdollista kasvattaa pienimuotoisesti myös esimerkiksi parvekkeella. Mansikoita voi säilöä talven varalle.
Tarvikkeet mansikkahilloon:
- Mansikoita
- Hillo-marmeladisokeria
- Pakasterasioita tai lasipurkkeja
- Kattila, veitsi, kauha
Työohje:
- Perkaa marjat.
- Paloittele 1 kg (noin 2 l) mansikoita ja kaada paketti (330 g) hillo-marmeladisokeria kattilaan.
- Kuumenna seos hitaasti kiehuvaksi ja keitä 3-5 min sekoittaen.
- Anna jäähtyä noin 15 min välillä sekoitellen. Kuori hillon pinnalta vaahto.
- Kaada hillo pestyihin ja kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje huolellisesti. Voit käyttää vaihtoehtoisesti myös pakasterasioita.
- Säilytä lasipurkkeja viileässä ja avattuna kylmässä. Pakasterasioihin säilötyn hillon voit pakastaa normaalisti.
Ohjaajalle:
Mansikat voi myös pakastaa sellaisenaan tai ripotella pinnalle hieman sokeria. Lähimmän marjatilan löydät hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton sivuilta: www.hedelmatmarjat.fi
Toimintarajoitteiden huomioiminen:
Toimintakyvyn rajoitteet eivät ole este yhteiselle mansikoiden säilöntätuokiolle. Mansikoita voi kasvattaa esimerkiksi amppelissa tai parvekelaatikoissa. Mansikoiden säilöntä ei vaadi mansikkamaalle menoa tai omaa mansikkamaata, vaan mansikoita voi ostaa esimerkiksi torilta.
Tuohikoristeiset valokuvakehykset
Tuohesta on moneksi. Sitä voi käyttää hyötytavaroiden valmistukseen, mutta se on miellyttävä ja kaunis materiaali myös askarteluun. Tuohen paras keruuaika on alkukesästä, mutta hyvin kuivattuna se säilyy vuosia askartelukelpoisena. Tuohen keruussa tulee huomioida jokamiehenoikeudet. Toimintaan voi lisätä valokuvauksen: jokainen voi itse ottaa mieleisen kuvan, jonka laittaa kehyksiin.
Tarvikkeet:
- Tuohta
- Vahvaa pahvia tms.
- Liimaa (kuivuessaan läpinäkyvää)
- Ohutta rautalankaa
- Sakset, sivuleikkurit, mattoveitsi, keittolevy, kattila, (reikäkauha)
Työohje:
- Revi tai leikkaa tuohesta eri levyisiä nauhoja (pit. 2-10cm, lev. ½-2cm).
- Pudota ne kiehuvaan veteen ja anna kiehahtaa niin, että ne käpristyvät. Nosta tuohet reikäkauhan avulla valumaan paperin päälle.
- Availe tuohikiekuroita sormin. Voit toistaa käsittelyn jos haluat. Anna tuohikiehkuroiden kuivua.
- Leikkaa pahvista haluamasi malliset kehykset.
- Kasta tuohikiekurat liimaan ja liimaa ne päällystämään pahvikehyksiä. Anna kuivua.
- Liimaa haluamasi valokuva kehysten taakse.
- Tee rautalangasta kehyksille ripustuslenkki.
Ohjaajalle:
Muistakaa tuohenkeruuseen liittyvät ohjeet ja jokamiehenoikeudet. Miellyttävän lisäaktiviteetin toimintaa saa, kun käytte yhdessä ottamassa valokuvia luonnosta, jolloin jokainen voi ottaa mieluisasta paikastaan kuvan. Ohjetta voi soveltaa myös esimerkiksi kuusenkoristeisiin, jolloin pohjana voi käyttää esim. pahvia.
Toimintarajoitteiden huomioiminen:
Suuremmat tuohikiehkurat ovat helpompia käsitellä. Tuohien liimaaminen painamalla ei vaadi voimaa.
Heinätyöt
Jotta eläinten ruoka on turvattu talvellakin, heinätyöt kuuluvat maatilan arkeen kesäkuukausina. Ennen heinät nostettiin seipäille kuivumaan, mutta nykyisin niitä näkee harvoin paalauksen yleistyttyä. Heinän seipäälle nosto on toiminta, jota moni haluaa ainakin kokeilla. Toiminnassa ohjaajan/opastajan rooli on merkittävä. Toiminnan voi järjestää niin omalla pihalla kuin vierailemalla maatilallakin.
Tarvikkeet ja työvälineet:
- Viikate, heinähankoja, kanki, heinäharavoita
- Heinäseipäitä + tappeja
- Heinää
Työohje:
- Heinä kaadetaan viikatteella.
- Seipäät pystytetään tekemällä kangella reikä maahan. Seipääseen asetetaan ensimmäinen poikkitappi.
- Heinää haravoidaan kasoihin.
- Heinää nostetaan hangolla pienissä erissä ja rauhallisesti seipäälle. Välillä lisätään poikkitappeja. Viimeisen tapin jälkeen nostetaan vielä kerran heinää seipäälle ja seiväs on valmis.
- Kun heinät ovat kuivuneet, viedään ne latoon odottamaan ruokintakautta.
Ohjaajalle:
Huomioi osallistujien allergiat. Omalle pihallekin voi tehdä heinäseipäitä. Heinättömyys ja nurmen puute ei ole este toiminnan toteuttamiselle, sillä niitettyä heinää voi tuoda paikalle muualta. Heinänteko ei ole helppoa, joten ”ammatti” ihmisen opastus on tarpeen. Maatilavierailulla voisi nähdä molempia, sekä heinän seipäälle nostoa että paalausta. Heinäseipäät tuovat myös koristeellisuutta pihaan ja maisemaan.
Toimintarajoitteiden huomioiminen:
Asumisyksikön pihaan tuodut heinäseipäät ovat helposti saavutettavissa. Heinän seipäälle laittamista voi tulla kaikki katselemaan ja jo se saa muistot heräämään ja antaa keskustelun aiheita. Kuivattua heinää voi tuoda asumisyksiköihin tuoksutettavaksi. Muista huomioida allergiat.
Luonnonkukka-asetelmat
Kevät ja kesä ovat luonnonkukkien sesonkiaikaa ja niistä voi nauttia koko kesän ajan. Kukkia voi kerätä kimppuina maljakkoon tai niistä voi askarrella kauniita asetelmia. Asetelmiin sopivat niin niittykukat, varvut kuin erilaiset heinätkin. Tarvikkeita on saatavilla koko kesäkauden ajan pitkälle syksyyn ja talvellakin voi käyttää erilaisia varpuja ja oksia. Luonnonkukkia voi myös kuivata ja käyttää myöhemmin talvella askarteluun.
Tarvikkeet ja työvälineet:
- Luonnonkukkia, varpuja, heiniä
- Oasis-sientä
- Asetelma-astioita, esim. jälkiruokakulhoja tms. Sakset, veitsi, (sukkapuikko)
Työohje:
- Laita oasis-sienet likoamaan veteen. Kun ne ovat painuneet pohjaan, ovat ne imeneet tarpeeksi vettä itseensä.
- Leikkaa oasis-sienestä veitsellä sopiva pala asetelma-astian pohjalle.
- Leikkaa kukkia sopivan pituisiksi asetelmaan ja paina ne varovasti oasis-sieneen. Jos kukalla on hento varsi, voit tehdä sille valmiin reiän sukkapuikolla ja työntää varren valmiiseen reikään.
- Asetelmaa kastellaan kaatamalla hieman vettä asetelma-astiaan, josta oasis-sieni imee sen kukkien saataville.
Ohjaajalle:
Anna sienten liota riittävän kauan vedessä, että ne ehtivät imeä tarpeeksi vettä. Muuten niiden sisälle voi jäädä kuivia kohtia ja tämä vaikuttaa kukkien säilymisee. Oasis-sieniä voi käyttää uudelleenkin. Oasis-sieniä saa ostettua muun muassa kukkakaupoista. Kannattaa kerätä ja kuivata luonnonkukkia kesän aikana. Näistä on mukava askarrella talvella.
Toimintarajoitteiden huomioiminen:
Oasis-sieneen on helppo painaa heikoillakin voimilla. Toimintaa helpottavat paksuvartiset kasvit, jotka kestävät kovempaakin käsittelyä.