Vihreä Veräjä on auttanut tänä vuonna yhdeksää järjestöä ja yhdistystä ottamaan Green Care- eli luontotoiminnan osaksi olemassa olevaa toimintaansa. Niemikotisäätiön toimintakeskus Villa Borgiksessa Helsingin Vartiokylässä aloitettiin luontotoiminnan pilottihanke tammikuussa.
Luonnossa on liikuttu ja työskennelty aiemminkin, sillä toimintakeskus on meren äärellä ja sen tontilla on iso puutarha. Toiminnasta on kuitenkin tänä vuonna tullut tietoisempaa ja suunnitelmallisempaa, Villa Borgiksen ohjaaja Ulla Tiainen kertoo.
– Teimme keväällä Green Care -toiminnan vuosikellon ja laadimme tavoitteet. Mietimme, mistä nimenomaan meidän kävijämme hyötyisivät, niin että toiminta olisi heille mielekästä ja kuntouttavaa. Olemme ottaneet puutarhan aiempaa paremmin käyttöön ja tuoneet luontoa myös sisätiloihin, alkaneet käyttää sisustuksessa luonnosta tuotuja elementtejä, kiviä, käpyjä ja muuta.
– Minulle luonto on voiman lähde. Kun liikun luonnossa, unohdan kaikki huolet.
Työntekijöiden tukena prosessissa on ollut kuukausittaiset palaverit Sininauhaliiton Vihreän Veräjän työntekijöiden kanssa sekä Satakunnan AMK:n viiden opintopisteen Green Care -perusteiden opintojaksolle osallistuminen.
Villa Borgiksen palveluiden käyttäjä Ulla Julenius on ollut tyytyväinen luonnossa tekemisen lisääntymiseen.
– Minulle luonto on voiman lähde. Kun liikun luonnossa, unohdan kaikki huolet.