Aistihuoneet koostuvat eri aisteja herättelevistä elementeistä kuten viherkasveista, luonnonelementeistä, luontokuvista, äänimaisemista ja tuoksuista, sekä uutuutena virtuaalielementeistä, kuten luontodokumenteista, muistipeleistä ja etäosallistumismahdollisuuksista.
Huonekalujen tilalle luontoelementtejä
Tilan sisustukseen panostetaan ja tavoitteena on luoda rauhallinen leposaareke hengähdykselle ja palautumiselle. Turhat huonekalut ja rojut poistetaan ja korvataan rauhoittavilla ja mukavia muistoja herättelevillä esineillä ja luonnon elementeillä.
Viherkasvien suojaan, säkkituolin syliin kaivautuminen puron solistessa tai käpyjen ja sammaleen hypistely metsän tuoksussa elvyttää ja hoitaa aivan eri lailla kuin alkuillan saippuasarjan katsominen pirtinpenkillä loisteputkien kajossa.
Aistihuoneissa mukana myös tekniikkaa
Yritykset tarjoavat aistihuonekokonaisuuksien suunnittelua, joita on toteutettu osana erilaisia hankkeita. KUMOUS -hankkeessa Lappeenrannan Laurinkodin takkahuone muokattiin aistihuoneeksi:
”Aistihuoneen tarkoituksena on luoda moniaistinen ympäristö, jossa saadaan luotua äänen, valon, kuvien ja tekstuurien avulla tila, missä ensisijaisesti ikääntynyt asukas voisi esimerkiksi rentoutua. Tällä tavoitellaan olotilaa ja kokemuksia, jotka mahdollistaisivat jopa lääkkeiden vähentämisen ikääntyneen arjessa.”
Helsingissä Kustaankartanon seniorikeskuksen aistihuone ”koostuu sekä aidoista luonnon elementeistä kuten sammalseinästä, heinäpaalista, koivujen rungoista ja solisevasta vedestä sekä modernista teknologiasta, jossa yksi tilan seinistä muuttuu digitaalisen sisällön mukaan.”
Kuten olemme aiemmista Luonto sisälle -kirjoituksista huomanneet, aistihuoneen rakentaminen ei vaadi suuria resursseja. Yhdistelemällä eri elementtejä kuka tahansa saa luotua aistihuoneen vaihtuvine maisemineen, äänineen, tuoksuineen ja muistoja mieleen tuovine esineineen. Muistelen, että muistipelejäkin voi yhä pelata epävirtuaalisilla pahvikorteilla kuten tähänkin asti. Mutta miksei sitä teettäisi aistihuonetta oikein isostikin, jos hankerahaa on käytössä.
Kajaanin Onnela -kotiin rakennettiin Kianto – aistihuone, josta voi hakea lisäinspiraatiota luonnon tuomiseksi sisälle.