Jäälyhty
Pimeisiin talvi-iltoihin saa loihdittua valoa ja lämpöä erilaisilla tunnelmallisilla ulkolyhdyillä. Läpikuultavan ja kauniin lyhdyn saa jäädyttämällä sen ämpäriin, kakkumuottiin tms. Lyhtyjä voi tehdä koko talven, niin kauan kuin on pakkasta.
Tarvikkeet ja työvälineet:
- Ämpäreitä, kakkumuotteja, tms astioita
- Vettä
- Kaisloja, pihlajanmarjoja, tms koristeita
Työohje:
- Valitse muotit ja suunnittele mahdolliset koristeet ja niiden asettelu.
- Jos käytät kaisloja tai oksia, ne voi esimerkiksi teipata astian reunoihin kiinni, niin ne asettuvat haluttuihin paikkoihin.
- Lisää vettä ja laita ulos jäätymään. Jäätymisaika riippuu pakkasen määrästä ja halutusta seinämän paksuudesta. Viiden asteen pakkasessa lyhdyn jäätymiseen menee noin vuorokausi.
- Lyhdyt ovat valmiita kun ne ovat jäätyneet reunoilta 2-5cm niin, että keskelle jää tila kynttilälle.
- Kumoa ämpäri varovasti esimerkiksi kylpyhuoneen lattialla, sillä ylimääräinen vesi pitää valuttaa
Ohjaajalle:
Veden voi värjätä esim. punajuurella, teellä tai elintarvikeväreillä. Lisäksi koristeeksi voi laittaa heiniä, oksia, marjoja kunhan vaan muistaa paloturvallisuuden! Pihlajanmarjoja voi ottaa syksyllä pakastimeen talteen lyhtyjä varten. Renkaan muotoiset kuivakakkumuotit ovat helppoja, sillä niiden jäätymistä ei tarvitse seurata vaan muotti voi rauhassa jäätyä umpeen. Kakkumuotissa lyhdylle ei tule omaa pohjaa, joten laita vanha lautanen tai muu ulos sopiva, palamaton alusta kynttilän alle.
Vuole puinen voiveitsi
Puu on kaunis materiaali. Vuoltu tai hiekkapaperilla viimeistelty puupinta tuntuu sormissa sileältä, ja sitä on mukava käyttää. Vuoleminen on ollut perinteistä miesten puhdetyötä, mutta myös naiset onnistuvat tässä.
Tarvikkeet ja työvälineet:
- Pehmeää puuta (tervaleppää tai haapaa) tai metsästä löydetty karahka
- Terävähkö puukko, vasara ja saha
Työohje:
- Piirrä puulle malli lyijykynällä. Kavenna puuta leikkaamalla ylimääräiset reunat käyttäen puukkoa talttana (kts. ylin työkuva pdf -ohjeessa).
- Sahaa varovaisesti puun syyt poikki piirrettyyn malliin asti ja käytä taas puukkoa ja vasaraa apuna talttaamaan ylimääräinen puu kahvan alta (kts. pdf -ohjeiden kuva). Pidä veitsen aihio työpöytää vasten ja aseta puukon kärki kohtaan josta haluat puun halkeavan. Napauta vasaralla kevyesti.
- Muotoile veitsen terä ja kahva halutulle kapeudelle.
- Viimeisenä muotoile terä, silota vuollen porrasmaiset sahausjäljet ja tee veitsen terästä terävä.
- Sahaa veitsen kahva poikki sopivasta kohdasta ja vuole veitsen kahvan pää käteen sopivaksi.
- Voit hioa pintaa hiekkapaperilla sileämmäksi tai jättää vuolupinnan.
- Kyllästä voiveitsi ruokaöljyllä, lisää kaksi kerrosta ja anna imeytyä yön yli.
Ohjaajalle:
Vuoleminen aina itsestä ja kaverista poispäin. Muista työturvallisuus.
Muuta:
Täällä joitain vuolemisen perusotteita ja vinkkejä työasentoihin. http://wikikko.info/wiki/Vuoleminen &
http://users.utu.fi/sakull/ULT13/vuoleminen.htm
Pannunalunen puukiekoista
Tätä pannunalustaa tehdessä saa sahaamalla hien nousemaan pintaan. Sydäntalvella on paras aika kaataa puita, mutta puutöihin kannattaa käyttää jo muutaman vuoden kuivunutta pölliä ettei puu halkea kuivuessaan liian nopeasti.
Tarvikkeet ja työvälineet:
- Puupölliä halkaisijaltaan 10-15cm
- Kiinnitys aspeja (pieni haka)
- Luonnonkuituista narua
- Saha, hiomapaperia, pora, vasara, liimaa (erikeeper, tms.)
Työohje:
- Sahaa puusta mahdollisimman suoria viipaleita, noin 5cm paksuisia (Tarkista aspin pituus jotta piikit eivät tule läpi puukiekosta).
- Hieraise pintoja hieman karkealla hiomapaperilla jotta mahdolliset tikut silottuvat.
- Asettele kiekot haluamaasi järjestykseen ja poraa kiinnityskohiin muutaman sentin reiät.
- Laita pari tippaa liimaa porauskoloon ja naputa aspi paikalleen vasaralla.
- Halutessasi voit sitoa kiekkojen ympärille esim. pellavanarua koristeeksi ja vahvikkeeksi.
Ohjaajalle:
Puu voi olla mitä lajiketta vaan, kunhan ei ole liian tuoretta. Sisätiloissa puu kuivuu liian nopeasti ja voi vääntyä tai halkeilla. Halutessaan kiekkoja voi koristella esim. tekemällä polttokuvioita kolvilla tai värjäämällä petsimaaleilla.
Kookoskorut
Etelän eksotiikkaa talven keskelle! Hyvin varustelluista ruokakaupoista löytyy kokonaisia kookospähkinöitä. Maistele, käytä sisus vaikka ruoanvalmistukseen ja sitten kuoresta voikin askarrella kaikenlaista. Kevyt ja kestävä materiaali sopii erinomaisesti koruihin ja nappeihin.
Tarvikkeet ja työvälineet:
- Kookospähkinä
- Valinnaisia korunosia (nauhaa, helmiä, korvakorukoukkuja, tms)
- Lehti/kuviosaha, tiheähampaisia teriä, leivinpaperi, hiomapaperi, liimapuikko, lyijykynä, pora,
Työohje:
- Halkaise kookospähkinä ja kaavi sisus huolellisesti pois. Hieman kuivunut kuori sopii parhaiten askarteluun.
- Piirrä haluttu muoto leivinpaperille ja liimaa se paperiliimalla kookoksen pintaan.
- Sahaa muoto irti lehti/kuviosahalla ja pese liima ja leivinpaperi pois kookoksesta.
- Hio reunat sileiksi ja hio myös pähkinänpinta, näin saat kauniin tummanruskean materiaalin näkyviin. Mitä enemmän hiot, sitä tummemman värin saat. Voit myös käyttää eri karkaeusasteen paperia.
- Poraa ripustusreikä, voit myös kaivertaa pintaan kuvioita esim. kapealla viilalla tai kaivertimella.
- Lopuksi kiillota kookoksen pinta ruokaöljyllä.
Muuta:
Tässä yksityiskohtaiset ohjeet pähkinänkuoren halkaisemiseen
http://www.kitchenchameleon.com/2010/04/kuinka-kookospahkina-kesytetaan.html