Luontolähtöisen toiminnan vuosikellot
Luonnosta on tärkeää päästä nauttimaan jokaisena vuodenaikana, osallistujien toimintarajoitteista huolimatta. Löydät vuosikelloista vinkkejä 1) puutarha- ja maatilatoimintaan, 2) luonnonmateriaalikädentaitoihin, 3) kierrätykseen, 4) toimintaan lapsille ja perheille sekä 5) ikääntyneille. Ne pitävät sisällään yhden toimintaohjeen vuoden jokaiselle viikolle.
Ohjeista käy ilmi toiminnan ajankohta, vaikeusaste, kestoaika, kustannuksien suuruusluokka, tarvittavat välineet, varsinainen työohje sekä ohjaajalle erityisohjeita. Eri vaiheet on kuvattu selkeästi, jotta jokainen pystyy järjestämään toimintaa itsenäisesti.
Toimintoja suunniteltaessa on otettu huomioon mahdolliset toimintarajoitteet ja tarjotaan vaihtoehtoisia toimintamuotoja ja ideoita toiminnan vaativuustason muokkaamiseen esteettömäksi.
Miksi vuosikello?
- Vuosikello on apuväline toiminnan vuosisuunnitelman laatimiseen.
- Vuosikellon avulla voi hahmottaa koko vuodelle ajoittuvat luontotoiminnot yhtenä kokonaisuutena.
- Vuosikello auttaa suunnittelemaan toimintaa sekä pysymään ajan tasalla ja ennakoimaan toimintaa, esim. luonnonmateriaalien keräämistä.
- Vuosikellon toteutustapa on vapaa, mutta se voi olla esim. seinälle kiinnitetty kellotaulun muotoinen piirros, johon on kirjattu ylös luontotoimia vuodenaikojen mukaan.
Vuosikellot teemoittain
Ikääntyneiden luontotoiminnan vuosikello
Lasten ja perheiden luontotoiminnan vuosikello
Luonnonmateriaali kädentaitojen vuosikello
Puutarha- ja maatilatoiminnan vuosikello