Kun tapaamme järjestökumppaneita luontotoiminnan kehittämisen merkeissä, kartoitamme usein ensin, millaista toimintaa heillä jo on. Tyypillisesti vuoden aikana järjestetään muutamia vakiintuneita tapahtumia, kuten retki tutulle laavulle metsän siimekseen tai kaupunkiluontokohteeseen. On tavallista, että luontotoimintaa on jo monissa järjestöissä, mutta toiminnan dokumentointi on jäänyt. Monilla järjestöillä on myös haaveena laajentaa luontoteemaista toimintaa – mutta millaisia aktiviteetteja se voisi sisältää ja millaista hiljaista tietoa sekä osaamista yhteisöstä ehkä jo löytyy?
Tässä muutamia luovia tapoja ideoida luontotoimintaa ryhmissä ja kaivella esiin ryhmäläisten taitoja ja toiveita toiminnalle:
1.Villi ideointi
Kannusta ryhmäläisiä heittäytymään luovaan ideointiin ilman rajoituksia – tässä vaiheessa ei tarvitse pohtia toteutettavuutta tai realismia.
Hyvä keino on kehottaa osallistujia jättämään ”sisäinen kriitikko” hetkeksi ”kahvitauolle” ja keskittymään vain innostavaan ideointiin. Tarkoitus on kerätä mahdollisimman paljon erilaisia ideoita luontotoiminnalle. Myöhemmin voidaan siirtyä jatkojalostukseen ja miettiä, miten villeimmätkin ideat voisivat saada käytännön muodon.
Tarvikkeet:
- post it -lappuja
- kyniä
- mihin ideat kootaan yhdessä esim. flappitaulu/paperi, kartonkipohja jne..
Toteutus: Ideoita kirjataan post it -lapuille. Ideointia tehdään ensin itsekseen, kirjaten yksi idea per lappu. Seuraavaksi omien lappujen sisältöä jaetaan ryhmälle. Mikäli jollakin toisellakin on sama idea omassa lapussaan, niputetaan laput yhteen. Laput asetellaan sovitulle alustalle esiin esim. tussitaululle tai fläppipaperille. Lappuja ryhmitellään esim. teemojen tai samankaltaisten ideoiden ryhmiin.
Kun ideoita tuntuu syntyneen tarpeeksi, siirrytään pohtimaan voisiko niistä jalostaa oikeasti toteutettavia muotoja. Esim. idea safariretkestä -> teemapäivän järjestäminen aiheen ympärille.
2. Aarrekartta – unelmien konkretisoiminen
Luova toiminta voi auttaa sanoittamaan ja visualisoimaan omia haaveita. Aarrekartta on loistava tapa visualisoida, millaista ajatuksia, tunteita ja haaveita luontoteeman äärellä herää. Tämä menetelmä on hyödyllinen, jos osallistujien on vaikea ilmaista ideoitaan sanallisesti tai oma kokemusmaailma aiheen ympärillä on jäänyt niukaksi.
Tarvikkeet:
- Aikakausilehtiä leikeltäväksi.
- Isoja kartonkeja aarrekarttojen pohjaksi.
- Kyniä, saksia ja paperiliimaa.
Toteutus:
Osallistujia voi ohjata pohtimaan esimerkiksi:
- Mikä luonnossa on itselle tärkeää? (Näin voidaan samalla kartoittaa osallistujien luontosuhdetta.)
- Millaista luontotoimintaa haluaisin ryhmässä kokeilla? (Esim. ”Olen aina halunnut oppia tunnistamaan lintuja.”)
- Miltä haluaisin, että minusta tuntuu luontotoimintaan osallistumisen jälkeen? (silloitetaan yhteyttä tunteiden ja tarpeiden välillä.)
Lehdistä leikataan sopivia kuvia ja tekstejä. Kuvat asetellaan ja liimataan kartongille. Kartongille voi myös piirtää, maalata tai kirjoittaa omia toiveita. Työskentelyn lopuksi käydään kierros jossa jokainen esittelee omaa aarrekarttaansa. Samalla sovitaan laitetaanko kaikkien aarrekartat esille sopivaan paikkaan vai onko joku kirjurina ja kokoaa esitellyt toiveet ja ajatukset esim. yhteen dokumenttiin. Kun ideat on koottu yhteen, keskustellaan mitkä ideoista olisi toteutettavissa ja milloin. Löytyisikö porukasta innokkaita vapaaehtoisia toteuttamaan tapahtumaa?
3. Vuosikellopohja – luontotoiminnan rytmittäminen
Vuosikellon avulla voi hahmottaa, millaista luontotoimintaa voisi toteuttaa eri vuodenaikoina.
Tarvikkeet:
- Aikakausilehtiä leikeltäväksi tai valmiita lehtileikekuvia
- Post it -lappuja.
- Isoja kartonkeja vuosikellon pohjaksi tai fläppipaperi.
- Kyniä, saksia ja paperiliimaa
Toteutus:
Jaetaan fläppitaulun paperi tai kartonkipohja neljään osaan vuodenaikojen mukaan. Voit valita myös neljä eri väristä kartonkia ja valita niiden värit symboloimaan vuodenaikoja. Ryhmäläiset lisäävät ideoitaan post-it-lapuilla tai valitsemiaan lehtileikkeillä kuhunkin osioon. Keskustellaan yhdessä, mitkä ideat voisi toteuttaa ja milloin. Innostuisiko joku kertomaan esim. omasta luontoharrastuksestaan muille?
4. Kuvakorteista keskustellen
Luontokuvakorttien käyttö voi toimia inspiraationa ja auttaa osallistujia ilmaisemaan omia toiveitaan.
Tarvikkeet:
- Luontoaiheisiä kuvakortteja, valokuvia, postikortteja tai leikekuvia
Toteutus:
Valitut kuvat levitetään isolle pöydälle. Pyydä osallistujia valitsemaan kuvista ne, jotka edustavat heidän toiveitaan luontotoiminnalle. Kuvat voivat toimia myös muistelun apuna ikäihmisillä. Osallistujat voivat valita esim. 1-3 itseään puhuttelevaa kuvaa. Kun jokainen on saanut valittua sopivat kuvat, käydään kierros jossa jokainen saa kertoa vuorollaan valitsemistaan kuvista. Kirjuri kirjaa kuvien pohjalta syntyneet ideat ylös, ja lopuksi keskustellaan, mitkä niistä voitaisiin toteuttaa käytännössä.
5. Luonnon elementit -ideointi
Luonnonmateriaalien tuonti ryhmätilaan voi auttaa virittämään ideointihetkeen ja tuoda esim. muistoja lapsuuden leikeistä luonnon helmassa.
Tarvikkeet:
- Erilaisia luonnon elementtejä kuten käpyjä, lehtiä, kiviä, hiekkaa, oksia, kasveja tai kasvin osia, siemeniä, kukkamultaa tai turvetta ja esim. mini grip pussissa eläimen karvaa. (Vain mielikuvitus on rajana! Muista luonnon elementtejä kerätessäsi tarkistaa, mitä saat poimia jokaisen oikeuksien puitteissa)
- Voit myös heijastaa kankaalle luontokuvia tai soittaa ryhmätilassa luontoääniä.
Toteutus:
Asettele luonnonmateriaalit esimerkiksi pöydälle. Jokainen valitsee yhden asian, joka jollain tavalla puhuttelee häntä. Ryhmässä pohditaan, millaista luontotoimintaa kyseinen luontoelementti voisi inspiroida. Esimerkiksi:
-
- Käpy → ”Voisimmeko kehittää käpyolympialaiset?”
- Kivi → ”Entäpä tietoisuustaitoharjoitus, jossa tunnustellaan luonnonmateriaaleja?” tai ”Mistä löytyisi kaupungin upeimmat rantakalliot → suunnitellaan retkisarja rantakallioille”
Sovitaan ryhmästä kirjuri joka pitää kirjaa ideoita. Ryhmässä voi jatkaa ideoiden edelleen työstämistä esim. jakautuen pienempiin porukoihin. Pienryhmien työskentelyn jälkeen, lopputuloksena voi olla useampi käyttökelpoinen idea luontotoimintaan.
Ideointihetkeen virittäytyminen mielikuvaharjoituksen avulla
Joskus luontotoiminnan ideointi helpottuu, kun irrottaudutaan arkiajattelusta esimerkiksi pienen mielikuvaharjoituksen avulla.
Mielikuvaharjoitus kannattaa ohjata tilassa jossa on mahdollisuus rauhoittua käsillä olevaan hetkeen.
”Sulje silmäsi halutessasi tai kohdista katseesi alaviistoon eteesi lattialle tai pöydän pintaan. Hengitä rauhallisesti ja kuvittele itsesi mieluisaan luontoympäristöön jossa tunnet itsesi virkistyneeksi, rauhalliseksi ja inspiroituneeksi. Mitä näet ympärilläsi? Millaisia ääniä kuulet? Entäpä miltä paikassa tuoksuu? Miltä ilma tuntuu ihollasi? Oletko liikkeessä vai pysytkö paikallasi? Millaiseen toimintaan ympäristö sinua kutsuu?”
Anna mielikuvien rakentamiselle hetki aikaa ja jakakaa ryhmässä lyhyesti missä ryhmäläiset kuvittelivat olevansa ja mitä tekivät.