Villiyrtit ovat alkukesästä parhaimmillaan. Lähiluonnosta löytyviä yrttejä voi käyttää teenhaudutuksen lisäksi myös ruoanlaitossa.
Vihreän Veräjän vinkkejä villiyrttien keräämiseen ja käyttöön:
Nokkonen on varsinainen voimakasvi ja sen paras keruuaika on juuri nyt eli ennen kukintaa. Syksyllä se antaa vielä siemensatoa.
Nokkonen on yleinen lähes koko maassa. Se kasvaa mm. puutarhoissa, pihoilla, joutomailla hakkuuaukeilla.
Nokkosen käyttö, käsittely ja säilytys
- korvaa pinaatin ruuissa, soveltuu mm. letut, nokkoskeitto, nokkossipsit, smoothie, ym.
- siemenet soveltuvat mm. mysliin
- keruu hanskat kädessä, lehdet ja varsi polttavat
- voidaan pakastaa ryöpättyinä tai kuivata sellaisenaan, säilytys esim. paperipussissa tai lasipurkissa, jonka kansi hieman raollaan
Nokkosen näköislajit
- valkopeippi (ei polta, valkoiset kukat) ja rautanokkonen (matalampi, harvinaisempi, myös syötävä)
Muuta mielenkiintoista
- ravintoarvoltaan hyvä, sisältää mm. paljon kalsiumia, mangnesiumia ja rautaa
- C-vitamiinia enemmän kuin pinaatissa
- nokkonen kerää itseensä typpiyhdisteitä, joten kasvien nitraattipitoisuus on korkeampi runsastyppisillä alueilla, kuten kompostien ja navetoiden läheisyydessä. Näiltä alueilta kasvien keruuta ei suositella, koska korkea typpipitoisuus voi aiheuttaa huonovointisuutta
- kasvin kasvaessa sen vanhempien lehtien nitraattipitoisuus kasvaa, tästä syystä nokkosesta kannattaa kerätä lehtiä nuorista versoista
Tiedot yrteistä koonnut: Leila Uusirantanen
Yleiset lähteet: Suomen latu: Vinkkejä villiyrttiretkelle, Simo Moisio: Luonnonyrttiopas, Sami Tallberg: Villiyrttikeittokirja